Altere on lyhyessä ajassa allekirjoittanut sopimuksia, jotka ovat 100 miljoonan Norjan kruunun arvoisia. Sähköyhtiöiden FortumOslo Varme, Skagerak Energi ja Haugaland Kraft Energi nimet lukevat nyt asiakasluettelossa.
– Se on oikeastaan ainoa IT-ratkaisu, mitä tarvitsee sähköyhtiöiden toimimista A:sta Ö:hön.
Torbjørn Hompland työskenteli monta vuotta konsulttina energia-alan IT-projekteissa, mutta hän huomasi pari vuotta sitten ystäviensä kanssa, että he halusivat kehittää alustan, joka voisi virtaviivaistaa energiayhtiöiden prosesseja.
– Se on tekemiemme sopimusten pienin arvio, kokonaissumma voisi olla huomattavasti suurempi
Torbjørn Hompland, Altere
– Minä ja useampi heistä, joiden kanssa olen työskennellyt ilmaisivat, etteivät he olleet tyytyväisiä markkinoilla olevaan järjestelmään ja että oli tarvetta toimijalle, joka ajattelee eri tavalla, sanoo Hompland, ja jatkaa:
– Meitä oli neljä hieman eri taustoilla, ja höpisimme hieman uudesta alustasta, joka uskoimme olevan houkutteleva sähköyhtiöille.
Näki tilaisuuden Elhubin kanssa
Perustajilla oli kokemusta laskutusratkaisujen kehittämisestä ja toteutuksesta, viestien vaihdosta ja asiakashallinnasta. Säästettyjen varojen avulla käynnistyi Utility Cloud -yritys: järjestelmä, joka tehostaa sähköyhtiöiden kulkua automatisoimalla arvoketjuja koneoppimisella ja tekoälyllä.
Oli selvää, ettei markkinoiden teknologiaa oltu suunniteltu alan tulevaa rakennemuutosta varten.
Torbjørn Hompland, Altere
Silloin kaikki energiayhtiöt olisivat aloittaneet liven Elhubin kanssa, joka on keskeinen datahub mittausarvoille ja markkinaprosesseille Norjan voimamarkkinoilla. Elhub on mahdollistanut Utility Cloudin rakentamisen.
– Tiedämme muiden yhtiöiden yrittäneen samaa, mutta ratkaisut olivat erittäin teollisesti raskaita ja monimutkaisia. Elhubin käynnistyttyä näimme pienen tilaisuuden ja oli selvää, ettei markkinoiden teknologia oltu tehty alan tulevaa rakennemuutosta varten, sanoo Hompland.
Norjan energiamarkkinoita on hallinnut isot kansainväliset IT-yhtiöt, kuten Hansen Technologies, Tietoevry ja CGI, mutta Altere on lyhyessä ajassa ottanut johtavan aseman ja saanut merkittäviä markkinaosuuksia.
Isot sähköyhtiöt, kuten Fortum Oslo Varme, Skagerak Energi, Haugaland Kraft Energi, Helgeland Kraft ja BKK ovat valinneet pilvialustan ja useampi on jo vauhdissa.
100 miljoonan Norjan kruunun arvoisia sopimuksia
Vähän alustan demoversion tekemisen jälkeen, jonka he saivat näytettyä muutamalle asiakkaalle, yritys koki suurta edistystä. Mutta vakiintuneet sähköyhtiöt epäröivät toiminnallisesti tärkeän tekniikan korvaamista jollakin uudella ja tuntemattomalla.
– Kohtasimme vastoinkäymisiä joillain sähköyhtiöillä. Useat yritykset, joiden kanssa puhuimme, olivat huolissaan radikaaleista muutoksista. Päästäksemme pidemmälle suunnittelimme esiprojektin, johon Helgeland Kraft meni, ja heistä tuli tärkeä yhteistyökumppani kun järjestelmän piti valmistua, sanoo Hompland.
Useat alan toimijat eivät aivan uskoneet Alteren optimistisiin aika-arvioihin, mutta yhdeksässä kuukaudessa ohjelmistoyritys oli kehittänyt alustan, jossa Helgeland Kraft jatkoi.
Altere sai lyhyessä ajassa kaksi yritystä lisää alustalleen.
Vuonna 2020 kirjanpito osoitti vaatimatonta 5,8 miljoonan Norjan kruunun liikevaihtoa ja hieman alle miljoonan kruunun voittoa. Tälle vuodelle ennustetaan lähes 20 miljoonan Norjan kruunun liikevaihtoa sekä voittojen kasvua.
Nyt yritys on allekirjoittanut kollektiivisesti sopimuksia, jotka ulottuvat kolmesta viiteen vuoteen ja joiden kokonaisarvo on yli 100 miljoonaa Norjan kruunua Homplandin mukaan.
– Se on tekemiemme sopimusten pienin arvio, kokonaissumma voisi olla huomattavasti suurempi. Jos asiakkaidemme asiakaskunta kasvaa, ansaitsemme myös enemmän rahaa, sillä Utility Cloud on tilauspalvelu, Hompland sanoo.
HURJAT MYYNNIT: Useat suuret sähköyhtiöt ovat valinneet ohjelmiston uudelta Alterelta
Kahdesta 21 työntekijää
Altere on koronapandemian aikana mennyt kahdesta työntekijästä 21:een, ja suunnittelee aktiivista toimintaa pohjoismaisilla markkinoilla lyhyellä aikavälillä ja Euroopassa laajenemista.
– Suomella on jotain Elhubin kaltaista ja Ruotsissa suunnitellaan samaa muutaman vuoden sisällä ja useamman toimijan mielestä siirtymä on huomattavasti pienempi teknologiamme ansiosta. Alustan mukauttaminen uusille markkinoille ei myöskään ole rakettitiedettä, Hompland sanoo.
Toistaiseksi kasvu on rahoitettu toiminnalla.
– Olemme olleet idealisteja ja kasvaneet tahdissamme. Tavoite on tulla Pohjoismaiden suurimmaksi toimijaksi viidessä vuodessa, sanoo Hompland.
– Paljonko sähköyhtiöt voivat säästää vaihtamalla pilvialustalle?
– Alustalla sähköyhtiöt voivat vähentää IT-kustannuksia, sillä manuaaliset prosessit automatisoidaan, asiakkaiden itsepalveluratkaisut asetetaan helposti ja IT-infrastruktuurin tarve vähenee. Myös kehityskustannukset ovat pienemmät, avoimella alustalla asiakkaat voivat helpommin rakentaa loppukäyttäjille sopivia sovelluksia, Hompland sanoo.
Julkaissut 10. lokakuuta 2021 13:20 osoitteessa Finansavisen.no. Kirjoittanut Henrik Charlesen